Uczniowie klasy II i III w drugim semestrze roku szkolnego 2023/2024 brali udział w projekcie „Zdrowo jem, więcej wiem!”. Głównym jego celem jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania, przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
W trakcie realizowania projektu nauczyciele prowadzili zajęcia z uczniami zgodnie z podanymi scenariuszami i terminarzem. W każdym etapie nauczyciele musieli zrealizować ze swoim zespołem 6 zadań: dwie lekcje, dwa konkursy oraz promocję wiedzy wśród społeczności szkolnej i rodziców. Lekcje były realizowane w formie krótkich pogadanek, doświadczeń, zabaw.
Uczniowie rozpoznawali różnymi zmysłami warzywa i owoce, zapoznali się z pięcioma grupami kolorystycznymi owoców i warzyw oraz rolą warzyw i owoców w codziennej diecie. Przygotowali także zdrowe śniadanie, które składało się z ich ulubionych warzyw. Dzieci przygotowały teatrzyk, który miał na celu zachęcić pozostałych uczniów do jedzenia warzyw i owoców. Wykonano także doświadczenie, które pokazało, że woda jest ważna nie tylko dla ludzi, ale także dla roślin i zwierząt. Uczniowie wykonali także ciekawe prace plastyczne, na których pojawił się Wodolubek, postać, która ma zachęcać uczniów do tego, aby zamiast słodkich napoi wybierać wodę. Uczestnicy projektu zajęli się też promowaniem zdobytej wiedzy wśród społeczności szkolnej poprzez plakaty i wypełnione karty pracy eksponowane na gazetkach klasowych.
Rodzice zapoznali się z informacjami dotyczącymi projektu, przekazano im ulotki „Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw” i przez cały okres trwania projektu wspierali nas w realizacji zadań, np. poprzez przygotowanie zdrowych przekąsek do szkoły.
Agata Dądela
Paulina Furmaga